8 та 9 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни
Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.
Як відомо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди цього дня в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування.
Дні пам’яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року. В резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні – 8 і 9 травня, як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни. Асамблея також підкреслила, що ця історична подія підготувала умови для створення Організації Об’єднаних Націй, покликаної позбавити майбутні покоління від лихоліття війни і закликала держави – члени ООН об’єднати зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе, задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.
В Україні День пам’яті та примирення встановлено згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
Солдатська каша із гречки на салі — «Майстер-шеф»: приготування «солдатської каші»
Солдатська каша… У кожній її зернині – спогади про воєнну молодість, про друзів на полі бою, про надію повернутися швидше до своїх рідних. Солдатську кашу сьогодні ми наповнюємо нашою повагою, пам’яттю та любов’ю до всіх, хто приніс Перемогу. Готували її з гречки, перловки чи пшона. Додавали тушонку і овочі.
Інгредієнти:
1. Гречка -700 г
2. Тушонка з телятини- 1 банка
3. Сало – 50г
4. Цибуля ріпчаста – 1 велика головка
5. Вода – 800 мл
6. Сіль, перець, лаврове листя (2-3)
Спосіб приготування:
1. Замочити гречку, щоб набрякла.
2. Дрібно нарізаємо сало. Топимо на пательні.
3. Шинкуємо усю цибулю.
4. Додаємо цибулю до топленого сала, смажимо разом.
5. Тушонку з телятини викладаємо у каструльку, додаємо смажену на салі цибулю та набряклу гречку.
6. Усе заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до готовності.
7. Вкінці солимо, додаємо лаврове листя.
8. Накриваємо каструлю із кашею теплим рушником, даємо їй «відпочити» 15-20хв.
9. Солдатська каша- готова. Смачного.
Мій перший вірш написаний в окопі,
на тій сипкій од вибухів стіні,
коли згубило зорі в гороскопі
моє дитинство, вбите на війні.
Лилась пожежі вулканічна лава.
Горіла хата. Ніч здавалась днем.
І захлиналась наша переправа
через Дніпро – водою і вогнем.
Гула земля. Сусідський плакав хлопчик.
Хрестилась баба, і кінчався хліб.
Двигтів отой вузесенький окопчик,
де дві сім’ї тулились кілька діб.
О перший біль тих не дитячих вражень,
який він слід на серці залиша!
Як невимовне віршами не скажеш,
чи не німою зробиться душа?!
Це вже було ні зайчиком, ні вовком –
кривавий світ, обвуглена зоря! –
а я писала мало не осколком
великі букви, щойно з букваря, –
той перший віршик, притулившись скраю,
щоб присвітила поночі війна.
Який він був, я вже не пам’ятаю.
Снаряд упав – осипалась стіна.
Ліна Костенко